Actualitat

WhatsApp Image 2020-05-12 at 13.23.48.jp

És el moment de repensar com volem cuidar a les persones en situació més vulnerable, persones grans, persones amb patologies cròniques i, en el cas nostre, persones amb discspacitat física i orgànica.

 

Si ho fem, treballant de manera col•laborativa ens en sortirem del COVIDー19.

Avui, 7 de Maig, s'ha produït el lliurament de 7.500 mascaretes per a cada una de les federacions de COCARMI de la mà de Carlos Prieto Gómez Subdelegat del Govern d'Espanya a Barcelona.

Hi ha llum al final del túnel

 

Les mascaretes aviat arribaran a les entitats a través de les federacions provincials de COCEMFE Barcelona, COCEMFE Tarragona, COCEMFELleida i COCEMFE Girona.

WhatsApp Image 2020-05-07 at 12.46.47 (1
WhatsApp Image 2020-05-07 at 12.46.47.jp

COCEMFE Catalunya proposa als mitjans de comunicació incorporar el llenguatge inclusiu amb les persones amb discapacitat

Amb motiu del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, Cocemfe Catalunya i la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) posen a la disposició dels mitjans de comunicació el seu manual de ”Llenguatge Inclusiu” en el qual poden trobar una sèrie de pautes per a l'ús d'un llenguatge correcte, respectuós i consensuat per referir-se les persones amb discapacitat física i orgànica i comunicar de manera no sexista.

 

Aquest manual, elaborat en col·laboració amb el moviment associatiu de COCEMFE, entre elles COCEMFE Catalunya, pretén resoldre els dubtes que puguin sorgir a l'hora de parlar sobre les persones amb discapacitat i facilitar als mitjans de comunicació la projecció d'una imatge realista i normalitzadora d'aquest grup social.

 

La presidenta de COCEMFE Catalunya, Roser Roigé, explica que és imprescindible referir-se a les persones amb discapacitat de manera correcta i respectuosa i també és necessari avançar en la igualtat entre homes i dones, utilitzant un llenguatge no sexista.

 

“El llenguatge no és neutral”, argumenta el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, qui posa l'accent que “l'ús i la intencionalitat que se li doni poden modificar el significat de moltes paraules”. “Amb el llenguatge es pot integrar o marginar, evolucionar, tenir un enfocament transformador i visibilitzar els nostres valors”, afegeix.

 

En aquest sentit, Queiruga detalla que “paraules antiquades, inexactes o inadequades poden servir per perpetuar imatges socials negatives i estigmatitzar persones o grups” mentre que “paraules amb significats imprecisos i/o abstractes poden invisibilitzar les persones amb discapacitat, difuminant-les amb termes que persegueixen obviar o negar la diferència, pretenent una homogeneïtzació de tota la societat”.

Per això, COCEMFE Catalunyai COCEMFE defensen que el terme més adequat per referir-se a aquest grup social és “persones amb discapacitat”, i no “discapacitada”. Tal com recull el document, “abans de res som persones, i no volem que se'ns etiqueti, ja que la nostra discapacitat és una característica més de totes les que tenim, no l'única cosa pel que se'ns ha de reconèixer”. A més, aquest terme és pel qual es reconeixen els drets a les persones amb discapacitat en el marc legislatiu internacional i espanyol.

 

De la mateixa manera, el document inclou un apartat de llenguatge no sexista, per incloure en el llenguatge i les imatges un tracte igualitari i respectuós cap a dones i homes, utilitzant tots els recursos i eines disponibles que ofereix la llengua.

 

Així mateix, des del moviment associatiu de la discapacitat física i orgànica es recomana als mitjans de comunicació que comptin amb persones amb discapacitat en tota mena de programes i continguts en igualtat de condicions, remarcant la importa “d’avançar en normalització i que no sempre sigui la mateixa discapacitat la protagonista d’aquests, sinó la resta de característiques, trets, personalitat, com ocorre amb qualsevol persona”.

 

Finalment, COCEMFE Catalunya i COCEMFE consideren necessari fugir del sensacionalisme, donar més visibilitat a la discapacitat orgànica i abordar les discapacitats des d'un punt de vista optimista i inclusiu, mostrant les solucions i els suports que permeten la plena participació en tots els àmbits de la vida.